Test je kennis over gevarensymbolen en waarschuwingsborden

Veiligheid en hygiëne op de werkvloer
||||||||

Test je kennis met de Manutan gevarensymbolen quiz

Gevaren- en veiligheidssymbolen zijn er in overvloed en dat is natuurlijk in ieders belang. Toch zie je soms door de bomen het bos niet meer. Wij hebben in deze informatieve quiz de belangrijkste pictogrammen nog eens op een rijtje gezet. Hoe zit het met jouw kennis? Misschien herken je het symbool van je werkomgeving maar ken je ook de betekenis?

Beschermkledij_verplicht

A. Beschermende kledij verplicht
B. Beschermende kledij optioneel
C. Beschermde kledij verboden

Adembescherming_verplicht

A. Gebruik gelaatsbescherming
B. Gebruik een masker
C. Gebruik ademhalingsbescherming

AIG1865819

A. Handen wassen verplicht
B. Zeep gebruiken verplicht
C. Handschoenen wassen verplicht

Gevarensymbolen

A. Waarschuwing: Niet-ioserende straling
B. Waarschuwing: Laserstraling gevaar
C. Waarschuwing: Optische straling

Explosieve_stoffen

A. Waarschuwing: Giftig materiaal
B. Waarschuwing: Brandgevaarlijke stoffen
C. Waarschuwing: Explosie gevaar

Biologisch gevaar

A. Waarschuwing: Radioactief materiaal
B. Waarschuwing: Biologisch gevaar
C. Waarschuwing: Giftig materiaal

Gevaarteken

A. Waarschuwing: Oxyderende stoffen gevaar
B. Waarschuwing: Warm oppervlak
C. Waarschuwing: Ontvlambaar materiaal

Brandalarmknop

A. Brandblusser
B. Brandalarmknop
C. Brandtelefoon

Reddingsteken

A. Oordouche
B. Nooddouche
C. Oogdouche

AED

A. EHBO in de buurt
B. AED in de buurt
C. Arts in de buurt

Antwoorden:

  1. A
  2. C
  3. A
  4. B
  5. C
  6. B
  7. C
  8. B
  9. C
  10. B

Score:

Je krijgt 2 punten per goed antwoord. Heb je een antwoord fout? Dan krijg je 0 punten. Bekijk hieronder op welk niveau je zit en waar je nog kunt bijspijkeren.

0-8        –     Stagiaire
10-16    –     Amateur
16-20    –     Pro
20+       –     Veiligheidsguru

Meer informatie over veiligheidssymbolen

Veiligheidspictogrammen zijn er in verschillende categorieën, soorten en maten maar allemaal zorgen ze voor een veiligere werkplek voor zowel medewerkers als eventuele bezoekers. Grofweg kunnen de veiligheidssymbolen ingedeeld worden in vijf categorieën.

  1. Evacuatie
  2. Brandbestrijding
  3. Geboden
  4. Verboden
  5. Waarschuwingen

Het voordeel van een pictogram is dat het in één oogopslag de aandacht trekt waardoor het mensen kan waarschuwen of hulp kan bieden in een bepaalde situatie.
In 2012 zijn er zelfs Europese richtlijnen vastgesteld voor een eenduidig gebruik van de symboliek, kleuren en tekens. Hierdoor kan er door heel Europa geen misverstand bestaan over de veiligheidssymboliek.

Volg Manutan op